we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
aerospace news
 
όλα τα τελευταία νέα

Ναυτική έκδοση του Eurofighter Typhoon για την Ινδία
by IKE 10-Feb-2011 07:54


Η κοινοπραξία Eurofighter, μία από τις έξι εταιρίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ινδίας για την αγορά 126 μαχητικών (medium multi role combat aircraft - MMRCA) παρουσίασε μία πρόταση για μία αναβαθμισμένη και προσαρμοσμένη για ναυτική χρήση έκδοση του Typhoon. Η έκδοση αυτή παρουσιάστηκε σαν concept στην έκθεση Aero India που διεξάγεται αυτές τις μέρες και περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.---Το υπό κλίμακα μοντέλο που φαίνεται στις φωτογραφίες (από την ιστοσελίδα livefist.blogspot.com - αναδημοσιεύονται με άδεια από τον Shiv Aroor) απεικονίζει όλες τις εξωτερικές διαφορές. Η πιο προφανής είναι το αναβαθμισμένο σύστημα προσγείωσης και ο τροποποιημένος γάντζος ανάσχεσης. Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για χρήση σε αεροπλανοφόρα και απαιτούν τοπικές ενισχύσεις στην άτρακτο λόγω των μεγαλύτερων φορτίων. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η ενσωμάτωση κατευθυνόμενων ακροφυσίων στους κινητήρες EJ200. Ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης έχουν αναφερθεί εδώ και χρόνια από τις Eurofighter / Eurojet και έως ένα βαθμό έχει ήδη γίνει κάποια σχετική μελέτη. Σύμφωνα με την εταιρία τα ακροφύσια αυτά απαιτούν ελάχιστες δομικές αλλαγές στο αεροσκάφος. Εκτός από την βελτίωση στα πτητικά χαρακτηριστικά η κατευθυνόμενη ώση χρησιμοποιείται εδώ για να μειώσει την απαιτούμενη γωνία προσβολής κατά την προσέγγιση στο αεροπλανοφόρο ώστε να έχει ο πιλότος καλύτερη ορατότητα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες τα ακροφύσια είναι στραμμένα προς τα κάτω ώστε να συνεισφέρουν στην συνολική άνωση.Άλλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (κάτι χρήσιμο και στους υπάρχοντες χρήστες του τύπου), ραντάρ AESA (κάτι που απαιτείται σχεδόν σε όλους τους ανάλογους διαγωνισμούς πλέον), σύστημα έξυπνης απεικόνισης δεδομένων στο κράνος και ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-επιφανείας RBS15 της SAAB systems.H Eurofoghter δηλώνει πως ναυτική έκδοση του Typhoon έχει εξεταστεί και για χρήση από την Μ.βρετανία ενώ αν νικήσει τον διαγωνισμό η έκδοση αυτή θα αναπτυχθεί κυρίως από την Ινδία. Η SAAB έχει επίσης προτείνει στην Ινδία μία ανάλογη ναυτική έκδοση του Gripen NG. Και οι δύο προτάσεις έχουν κοινό χαρακτηριστικό πως οι εκδόσεις αυτές δεν είναι επιχειρησιακές ή έστω σε παραγγελία από κάποια άλλη χώρα (ή κυρίως από την χώρα προέλευσης τους). Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες ώστε ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο για αεροδρόμια ξηράς να μπορεί να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα είναι σημαντικές. Εκτός από τις σχετικά απλές δομικές αλλαγές, το σύστημα ελέγχου πτήσης και ο κώδικάς του πρέπει να τροποποιηθούν σημαντικά. Θα πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές και να πιστοποιηθούν συστήματα και διαδικασίες ώστε να ενσωματωθούν σωστά τα νέα ακροφύσια, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες χρήσης.

Παρόλα αυτά η Ινδία έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αεροδιαστημική της βιομηχανία
Υπάρχει το πρόγραμμα του εγχώριου ελαφρού μαχητικού Tejas, η κοινοπραξία με τη Ρωσία για το PAK/FA και σχέδια για ένα μεσαίο μαχητικό 5ης γενιάς. Η μεταφορά τεχνολογίας και η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από την ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης έκδοσης του Typhoon (ή του Gripen) ίσως υπερσκελίζουν το όποιο ρίσκο.

(φωτογραφίες του μοντέλου υπό κλίμακα από την ιστοσελίδα livefist.blogspot.com - αναδημοσιεύονται με άδεια από τον Shiv Aroor, καλλιτεχνική απεικόνιση - Eurofighter. )more :

Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net