we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
robotics news
 
νέα για ρομπότ, θέματα ρομποτικής και UAV

by IKE 20-Nov-2011 05:46


Το πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ, το ASIMO της Honda απέκτησε νέα έκδοση. Πριν λίγες μέρες, η Honda παρουσίασε το νέο μοντέλο και παράλληλα οργάνωσε μία μικρή επίδειξη των νέων του ικανοτήτων. Παράλληλα ανακοίνωσε και την ίδρυση ξεχωριστού πλέον τομέα ρομποτικής κάτω από το επίσημο όνομα Honda Robotics.

Read more ..
by IKE 20-Aug-2011 19:48


Η τελευταία προσθήκη στη μεγάλη σειρά των διάσημων βιομιμητικών ρομπότ της Festo είναι το SmartBird, ένα ιπτάμενο μοντέλο που μοιράζεται τις ίδιες αρχές λειτουργίας με τα πτηνά και πιο συγκεκριμένα με ένα είδος γλάρου (herring gull). Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες και βίντεο.

Read more ..
by IKE 07-May-2011 16:16


Αυτή είναι η πρώτη επίσημη φωτογραφία του προαιρετικά επανδρωμένου (Optionally Pilot Vehicle OPV) της Northrop Grumman. Σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε μέσα σε 12 μήνες από την Scaled Composites και φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο που αυτή τη στιγμή απολαμβάνει η General Atomics στην αγορά (κυρίως στις ΗΠΑ) με τις διάφορες εκδόσεις των Predator A και B. Το νέο αεροσκάφος έχει το όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο όνομα Firebird και έχει ήδη εκτελέσει αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις με ποικιλία φορτίων.

Read more ..
by IKE 09-Mar-2011 21:40


Η Northrop Grumman έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον πλήρως αυτόνομο ανεφοδιασμό καυσίμου στον αέρα ανάμεσα σε δύο UAV. Δύο αεροσκάφη, ένα επανδρωμένο Proteus και ένα από τα μη επανδρωμένα RQ-4 Global Hawk της NASA εξομοίωσαν ελιγμούς ανεφοδιασμού πετώντας σε ύψος 45.000ft. Τα δύο αεροσκάφη πλησίασαν έως και 40ft απόστασης (δείτε το βίντεο παρακάτω) και στην πτήση αυτή αξιολογήθηκε η απόκριση του συστήματος ελέγχου πτήσης και η απόδοση των κινητήρων σε τόσο μεγάλο ύψος.

Read more ..
by IKE 08-Mar-2011 23:13


Η Boston Dynamics είναι μια σχετικά μικρή εταιρία που όμως αναπτύσσει κάποια από τα πιο εξελιγμένα ρομπότ στον κόσμο. Η ειδικότητά της είναι ο εξελιγμένος δυναμικός έλεγχος και ρομπότ εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο που μπορούν να κινηθούν σε πολύ ανώμαλο έδαφος. Τα βίντεο από τις δουλειές τους όπως το τετράποδο ’Big Dog’ έχουν κάνει τεράστια εντύπωση ακόμα και σε μη ειδικούς ώστε να υπάρχουν ακόμα και αστεία βίντεο παρωδίες με εκατομμύρια θεατές. Πρόσφατα η DARPA ανέθεσε στην Boston Dynamics δύο νέα project, τα ATLAS και CHEETAH στα πλαίσια του προγράμματος maximum mobility and manipulation.

Read more ..
by IKE 10-Feb-2011 03:45


Στις 4 Φεβρουαρίου η Northrop Grumman και το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγαν την πρώτη πτήση του UCAV X-47B, του πρωτοτύπου για το πρόγραμμα UCAS-D. Ο σκοπός είναι η εξέλιξη ενός οπλισμένου stealth μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα μπορεί να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα. Το X-47 έχει παρόμοιες διαστάσεις με ένα μαχητικό αεροσκάφος. Η πτήση έγινε στην βάση Edwards και το αεροσκάφος (AV1) έφτασε σε ύψος 5.000ft και μέγιστη ταχύτητα 240kt εκτελώντας μία σχετικά απλή διέλευση. Μετά από 29’ στον αέρα προσγειώθηκε με ακρίβεια εξομοιώνοντας σε γενικές γραμμές την προσέγγιση σε ένα αεροπλανοφόρο.

Read more ..
by IKE 01-Feb-2011 11:38


Το ινστιτούτο ρομποτικής και μηχανοτρονικής του DLR εξελίσσει έναν από τους πιο επιδέξιους ρομποτικούς βραχίονες ο οποίος συνδυάζει ακριβή χειρισμό αντικειμένων, μεγάλη ανθεκτικότητα και δύναμη σε ένα συμπαγές και ελαφρύ πακέτο. Το ρομποτικό χέρι είναι μεν εμπνευσμένο από το ανθρώπινο αλλά η ανατομική πιστότητα δεν είναι ο κύριος σκοπός του. Μπορεί να διαχειριστεί μικρά και εύθραυστα αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ασκήσει στα ακροδάκτυλα δύναμη 30 newton. Επίσης μπορεί να επιβιώσει από χτύπημα με ρόπαλο (σε επιβράδυνση 66g!) χωρίς να είναι υπερβολικά βαρύ ή ογκώδες. Το κλειδί για αυτές τις εκπληκτικές ιδιότητες είναι η αρχή λειτουργίας του και ο ευφυής εσωτερικός του μηχανισμός.

Read more ..
by IKE 01-Nov-2010 12:09


Οι ρομποτικοί βραχίονες που προορίζονται για τον χειρισμό ευρείας γκάμας από αντικείμενα με ποικίλες μορφές, διαφορετική στιβαρότητα, βάρος, μέγεθος και επιφανειακή διαμόρφωση συνήθως μοντελοποιούνται κατ’αναλογία του ανθρώπινου χεριού, με πολύπλοκά ‘δάχτυλα’, άρπαγες και πολλούς βηματικούς κινητήρες. Μία ομάδα στο πανεπιστήμιο Cornell με ερευνητές του συγκεκριμένου πανεπιστήμιου, του πανεπιστήμιου της Arizona, της iRobot και της Darpa ακολούθησε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Σχεδίασαν έναν απίστευτα απλό και φθηνό μηχανισμό ο οποίος είναι εξαιρετικά ικανός στην διαχείριση αντικειμένων. Στην εικόνα επάνω φαίνεται ο βραχίονας με τον άρπαγα (αριστερά) και στα δεξιά το βασικότερο του εξάρτημα, ένα απλό μπαλόνι από αυτά που χρησιμοποιούνται σε πάρτυ κλπ γεμάτο με κόκκους καφέ.

Read more ..
by IKE 09-Oct-2010 16:27


Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει και φέτος την έκθεση Athens Digital Week. Αυτή η δημοσίευση αναφέρεται στο τμήμα ρομποτικής που ήταν μακράν το πιο δημοφιλές όλης της έκθεσης (τουλάχιστον τις ώρες που ήμασταν εκεί. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε εντυπώσεις από την έκθεση.

Read more ..
Επόμενη σελίδα


F1grip
 
vfhost





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net