we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
aerospace news
 
νέα για αεροπλάνα, ελικόπτερα θέματα αεροναυτικής και αεροδιαστημικής

by IKE 29-Jan-2012 01:03


Το νέο μαχητικόSukhoi T-50 / PAK FA είναι πλέον αρκετά γνωστό αλλά κάθε επίσημο έγγραφο που βγαίνει στην δημοσιότητα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζουμε ένα έγγραφο ευρεσιτεχνίας της Sukhoi. Αν και δεν αποκαλύπτει κάτι ανατρεπτικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και αν στα περισσότερα σημεία απλώς επιβεβαιώνει εικασίες που έχουν ήδη γίνει. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε από το Ρωσικό γραφείο ευρεσιτεχνίας μόλις χθες (αν και έχει υποβληθεί περίπου 2 χρόνια πριν). Σε αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά η αεροδυναμική διαμόρφωση του PAK-FA, οι επιφάνειες ελέγχου και ο τρόπος λειτουργίας τους αλλά και κάποιες πτυχές του σχεδιασμού του σχετικά με το μικρό ίχνος που παρουσιάζει στα ραντάρ. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες και σχήματα.

Read more ..
by IKE 26-Nov-2011 17:44


Ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, το Mars Science Laboratory (MSL) ή αλλιώς ‘Curiosity’ εκτοξεύτηκε σήμερα με έναν πύραυλο Atlas V 541 και είναι ήδη στο δρόμο για τον Άρη. Το όχημα (rover) Curiosity έχει μέγεθος και βάρος ανάλογο ενός μικρού αυτοκινήτου και θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος που έχει ποτέ προσεδαφιστεί στον Άρη. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί μία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία που όχι μόνο θα επιτρέψει την προσεδάφιση με ασφάλεια αλλά και με ακρίβεια σε ένα ειδικά επιλεγμένο σημείο με μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερα .

Read more ..
by IKE 27-Sep-2011 22:43


Ο όμιλος Paramount με έδρα τη Νότιο Αφρική μόλις παρουσίασε ένα νέο μικρό αεροσκάφος που προορίζεται για μία ποικιλία ρόλων που σήμερα εκπληρώνουν πολύ πιο ακριβά αεροπλάνα, ελικόπτερα ή μη-επανδρωμένα αεροσκάφη. Η εταιρία το αποκαλεί ‘επαναστατική εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων’ και παρόλο που αυτό ακούγεται υπερβολικό το νέο αυτό concept αλλά και η σημασία του για την Ν.Αφρική είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Το Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft (AHRLAC) περιγράφεται σαν ‘σύστημα εναέριας αναγνώρισης, επιτήρησης και ένοπλης περιπολίας ικανό να υποστηρίξει μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων’.

Read more ..
by IKE 10-Aug-2011 14:17


Το Falcon HTV-2 (Hypersonic Technology Vehicle 2) είναι ένα μη-επανδρωμένο αεροσκάφος που αποτελεί το κύριο μέρος του αντίστοιχου προγράμματος της DARPA με σκοπό την έρευνα και ανάπτυξη τεχνικής στάθμης και κρίσιμων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ικανότητα παρατεταμένης υπερ-υπερηχητικής πτήσης με την δυνατότητα ελιγμών και πλήρους ελέγχου. Το όχημα προωθείται με την βοήθεια ενός πυραύλου Minotaur IV και ο αποκλειστικός του ρόλος είναι η συλλογή δεδομένων. Φυσικά απαραίτητο είναι να παραμείνει ελέγξιμο κατά την διάρκεια της ακραίας αυτής πτήσης όπου η ταχύτητα του θα είναι περίπου 20 mach (ή 21.000χαω στο υψόμετρο αυτό).

Read more ..
by IKE 22-Jun-2011 12:52


Μπορεί άραγε να βρήκε ανταγωνιστή το White Knight 2 της Virgin Galactic ? Ναι και όχι. Αυτό είναι το EOLE ένα από τα project του προγράμματος Perseus . Το τελευταίο είναι μία πρωτοβουλία της CNES και σκοπεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την πρόσβαση στο διάστημα σε συνεργασία με το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ξεκίνησε πριν 6 χρόνια και συμμετέχουν πολλοί οργανισμοί και πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο project ονομάζεται EOLE και είναι το πρωτότυπο επίδειξης για το L3AR (Lancement Assisté par Aéroporteur Automatique Réutilisable, ~ αεροπορικό αυτόματο σύστημα υποβοηθούμενης εκτόξευσης). Ξεκίνησε το 2008 και ο σχεδιασμός, η αεροδυναμική διαμόρφωση και η εσωτερική χωροταξία αναπτύσσονται από το ONERA, την Aviation Design και την Planète Sciences. Το τελικό σχέδιο παγιώθηκε τον Μάρτιο του 2010.

Read more ..
by IKE 16-May-2011 03:03


Η πιο πρόσφατη και πιθανότατα η τελευταία έκδοση του πολύ επιτυχημένου προγράμματος της Sukhoi που ξεκίνησε με το T-10 , το Su-35 είναι πλέον έτοιμο για να μπει σε παραγωγή. Μετά από τις πτητικές δοκιμές των δύο πρωτοτύπων (αεροσκάφη #901 και #902 – φωτογραφία επάνω) το πρώτο μοντέλο παραγωγής έκανε την πρώτη του πτήση πριν λίγες μέρες με χειριστή τον δοκιμαστή πιλότο Sergey Bogdan. Η πτήση έγινε στο αεροδρόμιο του Komsomolsk-on-Amur, στις εγκαταστάσεις της KnAAPO όπου και το σχεδιασμένο από την Sukhoi αεροσκάφος εξελίσσεται για παραγωγή.

Read more ..
by IKE 25-Feb-2011 06:21


Το διαστημικό λεωφορείο Discovery εκτοξεύθηκε λίγες ώρες πριν για την τελευταία του αποστολή. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω μικρής σχετικά έκτασης προβλημάτων η εκτόξευση έγινε λίγα μόνο δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσει το χρονικό παράθυρο και με απόλυτη επιτυχία το Discovery έφτασε σε τροχιά. Η αποστολή θα διαρκέσει 11 ημέρες και θα εκτελεστούν 2 διαστημικοί περίπατοι. Το θέμα αυτό θα ανανεώνεται κατά την διάρκεια της αποστολής.
UPDATE - Το Discovery μόλις προσγειώθηκε μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη αποστολή. Είναι το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που αποσύρεται οριστικά και επίσημα πλέον ενώ είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο επανδρωμένο διαστημικό όχημα όλων των εποχών (και μάλλον θα παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια).

Read more ..
by IKE 10-Feb-2011 07:54


Η κοινοπραξία Eurofighter, μία από τις έξι εταιρίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ινδίας για την αγορά 126 μαχητικών (medium multi role combat aircraft - MMRCA) παρουσίασε μία πρόταση για μία αναβαθμισμένη και προσαρμοσμένη για ναυτική χρήση έκδοση του Typhoon. Η έκδοση αυτή παρουσιάστηκε σαν concept στην έκθεση Aero India που διεξάγεται αυτές τις μέρες και περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Read more ..
by IKE 14-Oct-2010 01:10


Το πρώτο αεροσκάφος SpaceShipTwo έκανε την πρώτη του ελεύθερη πτήση με κυβερνήτη τον δοκιμαστή πιλότο της Scaled Pete Siebold και συγκυβερνήτη τον Mike Alsbury. Είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για την Virgin Galactic και το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο διαστημικό πρόγραμμα. Το SS2 με όνομα VSS Enterprise (όχι και ότι πιο εμπνευσμένο για διαστημικό σκάφος) απελευθερώθηκε από το μητρικό σκάφος WhiteKnightTwo (Eve) σε ύψος 45.000 ποδιών (+50% από το μέγιστο ύψος πτήσης των περισσοτέρων επιβατικών αεροσκαφών). Στην πρώτη του πτήση δεν ήταν εφοδιασμένο με πυραυλοκινητήρα αλλά ούτως ή άλλως ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός.

Read more ..
Επόμενη σελίδα


F1grip
 
vfhost





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net