we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
engineering news
 
νέα για θέματα μηχανολογίας και επιστήμης

by IKE 27-Feb-2012 22:46


Ερευνητές από το τμήμα δυναμικής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του πανεπιστήμιου του Kyushu αναπτύσσουν ένα νέο είδος ανεμογεννήτριας με σημαντικά βελτιωμένη απόδοση. Η εφεύρεση τους ονομάζεται Windlens («φακός ανέμου») και εμπερικλείει τον ανεμιστήρα της ανεμογεννήτριας μέσα σε ένα δαχτυλίδι παρόμοιο σε εμφάνιση με αυτό ενός ducted fan.

Read more ..
by IKE 09-Sep-2011 22:45


Η BAe Systems, μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες μόλις παρουσίασε ένα νέο σύστημα αποτελούμενο από ανεξάρτητα τμήματα (modules) το οποίο μπορεί να κρύψει τελείως ή να μεταβάλει κατά βούληση το υπέρυθρο ίχνος ενός αντικειμένου. Όπως φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω, το ADAPTIV όπως ονομάζεται δρα σαν μανδύας και κάνει αόρατο κάθε αντικείμενο στο υπέρυθρο φάσμα σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Read more ..
by IKE 05-Aug-2011 00:46


Δεδομένα από τον δορυφόρο της NASA, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη αποκαλύπτουν το ενδεχόμενο ύπαρξης ρέοντος νερού στην επιφάνεια του. Εξετάζοντας εικόνες από διαφορετικές χρονικές περιόδους, ερευνητές εστίασαν σε πολύ στενές ρεματιές που σχηματίζονται κατά την Άνοιξη (του Άρη πάντα) και πιθανότατα προκαλούνται από τη ροή αλμυρού νερού. Προφανώς η ανακάλυψη αυτή ίσως είναι τεράστιας σημασίας όσον αφορά την γεωλογία, το κλίμα αλλά και για το ενδεχόμενο ύπαρξης οικοσυστήματος στον Άρη.

Read more ..
by IKE 19-May-2011 22:30


Το όρος Έβερεστ κάποτε ήταν ένα θέαμα που μόνο ελάχιστοι ορειβάτες μπορούσαν να αντικρίσουν, πλέον είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω μίας 3D εφαρμογής πολύ υψηλής ανάλυσης, με εικόνα και υψομετρική ακρίβεια πολύ ευκρινέστερη του Google Earth. Το project αυτό είναι κοινοπραξία του Ινστιτούτου ρομποτικής και μηχανοτρονικής του DLR και των εταιριών 3D RealityMaps GmbH και DigitalGlobe. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 5 διαφορετικά δορυφορικά συστήματα μαζί με ειδικά ανεπτυγμένο λογισμικό. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο απίστευτα λεπτομερές βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Read more ..
by IKE 03-Dec-2010 19:02


Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Felisa Wolfe-Simon από το ινστιτούτο Αστροβιολογίας της NASA ανακοίνωσε μία ανακάλυψη η οποία αν και μοιάζει ταπεινή και μικρή όπως ένα μικρόβιο αλλάζει συθέμελα το τι θεωρούμε έμβιο ον αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ανάπτυξη ζωής είναι πιθανή. Κάθε ζωντανός οργανισμός στη Γη (μικρόβια, ελέφαντες, άνθρωποι, δέντρα, τα πάντα με λίγα λόγια) χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια δομικά στοιχεία αλλά και ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό αναπαραγωγής σε μοριακό επίπεδο. Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο DNA/RNA, πολύπλοκες ενώσεις οξέων που ανάγονται στην χρήση 6 βασικών στοιχείων: άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο. Το αρσενικό είναι μία τοξική ουσία ακριβώς επειδή παρουσιάζει παρόμοια χημική συμπεριφορά με τον φώσφορο και υποκαθιστώντας τον διαταράσσει την ευαίσθητη αυτή διαδικασία.

Read more ..
by IKE 04-Sep-2010 17:24


Αν πάντα θέλατε να εκτοξεύσετε σε τροχιά τον δικό σας αυτοσχέδιο δορυφόρο τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην δουλειά του Song Ho Jun. Είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και μηχανικός που ξεκίνησε την πρωτοβουλία 'Open Source Satellite Initiative', μία ομαδική και ανοιχτή προσπάθεια με σκοπό την κατασκευή πλήρως παραμετροποιήσιμων και προσιτών σε κόστος δορυφόρων. Η προσπάθεια αυτή είναι εξίσου καλλιτεχνικής και μηχανικής φύσεως, αντικατοπτρίζοντας τις δύο αυτές πτυχές της δουλειάς του Song Ho Jun.

Read more ..
by IKE 30-Jun-2010 00:14


Οι μικρές σαύρες (μολιτίρια ή σαμιαμίδια στην καθομιλουμένη) έχουν την φοβερή ικανότητα να αναρριχώνται ή και να τρέχουν κατακόρυφα σε κάθετες επιφάνειες ακόμα και αν αυτές είναι λείες όπως το γυαλί. Αυτής τους η ικανότητα για πρόσφυση δεν οφείλεται σε κάποιου είδους κόλλα ή κολλώδη ουσία που έχουν στα πόδια, κάτι που είναι ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν τα βλέπουμε να τρέχουν κάθετα σε ένα τοίχο. Αν χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος κόλλας εκτός του ότι θα αδρανοποιούταν αμέσως λόγω σκόνης κλπ θα απαιτούνταν τεράστια προσπάθεια από το μικροσκοπικό αυτό ζωάκι ώστε να ξεκολλάει το πόδι του σε κάθε βήμα. Ο εκπληκτικός μηχανισμός που η φυσική επιλογή πρόσδωσε στα σαυράκια αυτά είναι το αντικείμενο μελετών ώστε να μπορέσουμε να τον αναπαράγουμε τεχνητά.

Read more ..
by IKE 09-Jun-2010 15:27


Πριν μία εβδομάδα έξι ‘αστροναύτες’ κλείστηκαν σε μία ειδική εγκατάσταση κοντά στην Μόσχα στα πλαίσια ενός πειράματος που εξομοιώνει το ταξίδι με επιστροφή στον Άρη. Θα παραμείνουν έγκλειστοι για 520 μέρες ώστε να εξομοιώσουν το ταξίδι 250 ημερών μέχρι τον προορισμό, την παραμονή εκεί 30 μέρες και το ταξίδι 240 ημερών της επιστροφής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο από μία σειρά αντίστοιχων μικρότερων προγραμμάτων (το προηγούμενο είχε διάρκεια 109 ημέρες). Η ειδική αυτή εγκατάσταση βρίσκεται στην Μόσχα, στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων (Moscow Institute of Biomedical Problems - IBMP) και έχει φτιαχτεί ειδικά για να εξομοιώσει τις συνθήκες και τις παραμέτρους ενός διαπλανητικού ταξιδιού στον Άρη. Φυσικά δύο παράγοντες, η βαρύτητα και η ακτινοβολία έχουν παραλειφθεί για προφανείς λόγους.

Read more ..
by IKE 24-Mar-2010 13:54


Αυτό το εντυπωσιακό τηλεκατευθηνόμενο μικρό ελικόπτερο έχει φτιαχτεί σχεδόν εξ’ολοκλήρου από κομμάτια που φτιάχτηκαν με τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing). Το ελικόπτερο σχεδιάστηκε από τον Jose Alonso (buho29) και τα κομμάτια εκτυπώθηκαν από την http://www.shapeways.com με την μέθοδο της εναπόθεσης πούδρας.

Read more ..
Επόμενη σελίδα


F1grip
 
vfhost

Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net