we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
robotics news
 
όλα τα τελευταία νέα

Athens Digital Week 2010 - τμήμα ρομποτικής
by IKE 09-Oct-2010 16:27


Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει και φέτος την έκθεση Athens Digital Week. Αυτή η δημοσίευση αναφέρεται στο τμήμα ρομποτικής που ήταν μακράν το πιο δημοφιλές όλης της έκθεσης (τουλάχιστον τις ώρες που ήμασταν εκεί. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε εντυπώσεις από την έκθεση. ---


Robot Soccer



Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα ήταν οι ομάδες ποδοσφαίρου με ρομπότ. Χρησιμοποιούν τα ανθρωποειδή ρομπότ Neo της γαλλικής εταιρίας http://www.aldebaran-robotics.com/en τα οποία εκτός από χαριτωμένα είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα. Μιλήσαμε με μία ερευνήτρια της ελληνικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΗΜΜΥ). Όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν την στοκ έκδοση του Neo αλλά γράφουν σχεδόν εξ’ολοκλήρου τον κώδικα οι ίδιοι. Υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες έτοιμες βιβλιοθήκες αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και κάθε ομάδα προσπαθεί για το καλύτερο. Οι αγώνες είναι αρκετά σκληροί και τα ρομπότ παθαίνουν αρκετές ζημιές στην διάρκειά τους. Μετά από κάθε αγώνα χρειάζονται επισκευές και ανταλλακτικά αλλά η ομάδα σαν σύνολο μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με απώλειες ή φθορές έστω και με χαμηλότερη απόδοση. Τα παιχνίδια γίνονται σε γήπεδο από έντονο πράσινο ύφασμα και τα ρομπότ ακολουθούν μία κόκκινη μπάλα.


CSL NTUA



Το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου και Ρυθμίσεως Μηχανών & Εγκαταστάσεων του ΕΜΠ είχε κάποια ιδιαίτερα εξελιγμένα ρομπότ, όπως το UAV ελικόπτερο (επάνω αριστερά) και ένα UUV βασισμένο σε εμπορικό ρομπότ της Seabotix. Οι ερευνητές ήταν πολύ πρόθυμοι να εξηγήσουν τη δουλειά τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Το ελικόπτερο χρησιμοποιεί υπολογιστή PC/104 ο οποίος τρέχει μία διανομή Linux debian με πυρήνα πραγματικού χρόνου. Έχει IMU MTi-G της Xsens και εμπορικής προέλευσης αισθητήρες όπως γυροσκόπιο της Futana (επιπρόσθετα της IMU) και GPS με ρυθμό ανανέωσης σήματος 10Hz. Χρησιμοποιεί κώδικα σταθεροποίησης με φίλτρο Kalman ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από την IMU και το GPS το οποίο είναι απαραίτητο στη συγκεκριμένη υλοποίηση ώστε να διορθώνει η χρονική απόκλιση και οι ανακρίβειες της IMU. Ειδικότερα για την μονάδα GPS, χρησιμοποιούνται δύο μονάδες, μία στο αεροσκάφος και μία στο έδαφος. Η δεύτερη χρησιμοποιείται ώστε να υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και να καλιμπράρεται συνεχώς η μονάδα του αεροσκάφους για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα ακριβά και κάποια από αυτά έχουν στρατιωτικές προδιαγραφές (milspec), κάτι που συνήθως πολλαπλασιάζει το κόστος. Το συνολικό κόστος του ελικοπτέρου σαν σύστημα κυμαίνεται περίπου στα ~30.000 ευρώ. Στην παρούσα φάση είναι υπό ανάπτυξη. Το εργαστήριο στοχεύει στην συνεργασία πολλών UAV στον αέρα και κάποια στιγμή στην εκτέλεση αποστολών με χρήση βίντεο ή άλλων αισθητήρων


AR.Drone



Στην έκθεση υπήρχε και το AR.Drone της parrot. Από κοντά είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσο θα περίμενε κανείς και ήταν απίστευτα σταθερό σε αιώρηση. Το κόστος του είναι στα 300 ευρώ και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από την futurehouse.gr/ μαζί με άλλα διάσημα ρομπότ όπως το Rovio (το οποίο αντίστροφα από κοντά μοιάζει πολύ μικρό!) σε αρκετά καλές τιμές.


ΤΕΙ Πειραιά



Το τμήμα αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά συμμετέχει με αρκετά ρομπότ όπως αυτό το quadcopter το οποίο έχει φτιαχτεί σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τον φοιτητή στα πλαίσια της πτυχιακής του. Είναι ακόμα υπό εξέλιξη και χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες όπως για παράδειγμα γυροσκόπιο προερχόμενο από Segway.


GRobot.gr



Η ιστοσελίδα για θέματα ρομποτικής grobot.gr είχε την πιο μεγάλη συμμετοχή με μία πολύ μεγάλη ποικιλία από ρομπότ που έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει τα μέλη της. Μεταξύ άλλων υπήρχε και το quad (επάνω αριστερά) που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Ardupilot mega και ArduIMU-oilpan . Πολύ ενδιαφέρον είχε και το ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο NEREUS 881 K.R.S (biomemetic robotic fish) (επάνω δεξιά).

Ένα πολύ ενδιαφέρον project είναι η πλατφόρμα GRoboduino. Είναι ένας κλώνος-Arduino με ενσωματωμένα πολλά χρήσιμα στοιχεία ειδικά για εφαρμογές ρομποτικής.

Η ADW κλείνει αύριο, τα παραπάνω ήταν μία απλή ματιά στα εκθέματα, αν την επισκεφτείτε ίσως ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα. Η έκθεση από μόνη της είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία και ο χώρος που διοργανώνεται (Τεχνόπολις στο Γκάζι) είναι επίσης εξαιρετικός. Ας ελπίσουμε η επόμενη να είναι ακόμα καλύτερη.



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net