we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
design news
 
όλα τα τελευταία νέα

Toyota Sera του 1990 και η επιρροή του
by IKE 25-Mar-2010 18:56


Το μικρό κουπέ της Toyota θα είχε ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό όπως το μηχανικά ταυτόσημο Paseo αλλά ο σχεδιασμός του και ειδικότερα οι πόρτες του έδωσαν διαχρονική εμφάνιση και μοιάζει ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά, φουτουριστικό. Το Sera χρησιμοποιούσε τα μηχανικά μέρη του Starlet και μπήκε σε μικρής έκτασης παραγωγή σαν ειδικό μοντέλο μόνο για την Ιαπωνική αγορά. Παρ’όλα αυτά αρκετά αυτοκίνητα πουλήθηκαν έμμεσα σε δεξιοτίμονες αγορές όπως στη Βρετανία και την Αυστραλία. Η παραγωγή του είχε διάρκεια 6 χρόνια μέσα στα οποία παρήχθησαν σχεδόν 16.000 κομμάτια.---



Ο εξωτερικός σχεδιασμός έχει πολύ ισχυρές επιρροές από το Honda CRX και το Nissan 200SX (ή 180/240SX σε κάποιες χώρες) αν και χάρις την πιο μινιμαλιστική προσέγγιση των σχεδιαστών της Toyota το Sera δείχνει πολύ λιγότερο την ηλικία του σε σύγκριση με τα άλλα 2 κουπέ. Οι πόρτες ήταν ουσιαστικά ο λόγος που δημιουργήθηκε. Ανάλογα σχέδια χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε διάφορα αγωνιστικά αυτοκίνητα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στα ιδιαίτερα στριμωγμένα αγωνιστικά κόκπιτ, Στο Sera κάθε πόρτα συμπεριλαμβάνει σχεδόν την μισή οροφή και με το να ανοίγει προς τα έξω και εμπρός επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό χωρίς να ενοχλεί το κεφάλι (όπως οι πόρτες που ανοίγουν προς τα επάνω - gullwing doors).



Το μέγεθος και το βάρος της κάθε πόρτας έκαναν αναγκαία την ύπαρξη μικρών υδραυλικών κυλίνδρων (όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα hatchback στην 3η/5η πόρτα).



Το πρωτότυπο AXV-II παρουσιάστηκε το 1988 και ήταν σχεδόν έτοιμο για να μπει σε παραγωγή. Άνοιξε τον δρόμο για την τελική έκδοση του Sera που παρουσιάστηκε 2 χρόνια μετά.



Ο Gordon Murray χρησιμοποίησε παρόμοια προσέγγιση στην McLaren F1. Εμπνεύσθηκε από κάποιο αμερικανικό πρωτότυπο που είχε δει σε κάποιο έντυπο σχεδιασμού και μόλις η McLaren έμαθε πως η Toyota έχει ήδη σε παραγωγή κάτι ανάλογο εξέτασαν ένα Sera από κοντά, κυρίως για να μελετήσουν την χωροταξία και τον όγκο του μηχανισμού. Η κεντρική θέση οδήγησης της F1 ωφελήθηκε ιδιαίτερα από την ευκολία πρόσβασης και το πλαίσιο από σύνθετα υλικά επέτρεψε περαιτέρω βελτίωση του σχεδίου με την ενσωμάτωση του κάτω μέρους του μασπιέ στην πόρτα.

Αρκετά μοντέλα (κυρίως supercar, όπως Saleen S7, Ferrari Enzo, McLaren MP4-12C) πλέον χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις πόρτες και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα.

(φωτογραφίες των Sera/AXV-II από την Toyota – φωτογραφία της F1 από την McLaren)



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net