we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
UAVs blog
 
blog για αυτοσχέδια (DIY) ρομποτικά αεροσκάφη (UAVs)

by IKE 23-Apr-2010 14:48


Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του Blimpduino, στο πρώτο έγινε μια μικρή παρουσίαση και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την διαδικασία της κατασκευής. Εκτός από κάποια σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μια μικρή ανάγκη για αυτοσχεδιασμό η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Όλες οι βασικές οδηγίες υπάρχουν στην σχετική ιστοσελίδα του Blimpduino στο DIYdrones και καλό είναι να τις διαβάσετε και να έχετε μια γενική εικόνα πριν ακόμα ξεκινήσετε, ώστε να είναι σίγουρο πως υπάρχει ότι χρειάζεται και πως η διαδικασία είναι ξεκάθαρη.

Read more ..
by IKE 02-Apr-2010 00:15


Μετά από τόσα εισαγωγικά ποστ, ήρθε η ώρα για μια δημοσίευση για ένα UAV, το πρώτο μέρος της παρουσίασης του Blimpduino. Το κιτ αυτό είναι ένα ρομποτικό αερόπλοιο και αναπτύχθηκε από τους Chris Anderson και Jordi Munoz από το DIYdrones. Η σχεδίασή του είναι ανοιχτού κώδικα όσον αφορά το υλικό και το λογισμικό, μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, τα σχέδια την λίστα υλικών κ.α. στην ιστοσελίδα blimpduino.com ώστε αν θέλετε να σχεδιάσετε και να φτιάξετε το δικό σας μόνοι σας. Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε το κιτ με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα απευθείας από το κατάστημα του DIYdrones ή από το makershed store. Το Blimpduino χρησιμοποιεί έναν μικροϋπολογιστή βασισμένο στην αρχιτεκτονική του Arduino και μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά τηλεκατεύθυνση. Έχει δύο έλικες στηριγμένες σε κοινό άξονα ο οποίος μπορεί να στραφεί χάρις σε ένα μικρό servo, 4 περιμετρικά τοποθετημένους υπέρυθρους δέκτες που ανιχνεύουν το σήμα ενός ξεχωριστού υπέρυθρου φάρου και έναν αισθητήρα υπερήχων ο οποίος κοιτάει προς το έδαφος και χρησιμοποιείται για να μετράει την απόσταση από αυτό.

Έχει 3 λειτουργίες.. Στην πιο απλή απλά με την ενεργοποίησή του μετράει την απόσταση από το έδαφος με τον αισθητήρα υπερήχων και προσπαθεί να διατηρήσει την απόσταση αυτή. Σε αυτόνομη λειτουργία χρησιμοποιεί τους 3 δέκτες για να εντοπίσει τον υπέρυθρο φάρο και κινείται προς αυτόν. Όπως ακόμα προαναφέρθηκε μπορεί να συνδεθεί με τον δέκτη ενός συστήματος τηλεκατεύθυνσης και να ελέγχεται απευθείας από τον χρήστη.

Read more ..
by IKE 13-Mar-2010 22:24


Πρίν λίγο καιρό στην δεύτερή δημοσίευσή μου εδώ ανέφερα την επιλογή για κολλητήρια συγκόλλησης που χρησιμοποιώ. Τότε είχα καταλήξει πως ένα μικρό ισχύος 11W με πολύ λεπτή μύτη είναι το ιδανικότερο για συγκόλληση μικρών και πολύ κοντά τοποθετημένων εξαρτημάτων. Ακούγεται λογικό και με πρακτική εξάσκηση σε πλακέτες από παλιά μηχανήματα δούλευε ικανοποιητικά, Όταν όμως έφτιαχνα το Mintyboost κιτ παρατήρησα πως το μικρό κολλητήρι των 11W αργεί πολύ να ζεστάνει το καλάι και το εξάρτημα με κίνδυνο να το κάψει ή να μην γίνει σωστά η κόλληση.

Read more ..
by IKE 13-Mar-2010 02:44


Μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει πως θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να εμφανιστεί κάποιο πραγματικό UAV εδώ. Ο στόχος παρόλα αυτά υπάρχει και μαζί με κάποια άλλα εξαρτήματα πήρα ένα μικρό ηλεκτρονικό κιτ, το διάσημο Mintyboost της Adafruit. Το κιτ αυτό είναι ένας φορτιστής usb που χρησιμοποιεί δύο μπαταρίες ΑΑ και χωράει μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί από καραμέλες Altoids. Ο στόχος είναι πρώτα να τσεκάρω τις ικανότητές μου σε συγκολλήσεις με ένα απλό κιτ το οποίο όμως έχει αρκετά στριμωγμένη χωροταξικά πλακέτα και δευτερευόντως να φτιάξω έναν φορτιστή για το κινητό μου ή για ανάλογες συσκευές (πχ GPS).

Read more ..
by IKE 07-Mar-2010 15:04


Αυτό που φαίνεται επάνω είναι ένα γράφημα που απεικονίζει διακυμάνσεις στην φωτεινότητα της οθόνης ενός κινητού τηλεφώνου την ώρα που παίζει ένα βίντεο κλιπ. Είναι επίσης η πρώτη μου επιτυχημένη απόπειρα απεικόνισης δεδομένων που μεταδίδονται από την πλακέτα του Arduino σε πραγματικό χρόνο. Το γράφημα έχει γίνει με Processing, ένα πολύ ισχυρό και εύχρηστο προγραμματιστικό περιβάλλον. Διαβάστε πιο κάτω για περισσότερες λεπτομέρειες και για τον κώδικα της απλής αυτής εφαρμογής.

Read more ..
by IKE 13-Jan-2010 16:57


Το Arduino είναι για το υλικό ανοιχτού σχεδιασμού (open source hardware) ότι είναι το Linux για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αναπτύχθηκε στην Ιταλία από τους Gianluca Martino, Massimo Banzi, και David Cuartielles και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με το πέρασμα του χρόνου. Η πλατφόρμα Arduino συμπεριλαμβάνει το υλικό, μία μικρή πλακέτα και το αντίστοιχο λογισμικό, μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα: Arduino.cc. Η πλακέτα είναι ένας προγραμματιζόμενος μικρό-υπολογιστής που με συνδεδεμένη με κατάλληλους αισθητήρες και εξαρτήματα μπορεί να εκτελέσει μια πληθώρα εφαρμογών. Όλα, από το λογισμικό μέχρι τα αρχεία eagle με τα διαγράμματα της πλακέτας είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους. Πολλές μικρές ή μεγάλες εταιρίες αλλά και ιδιώτες φτιάχνουν συσκευές ή πλακέτες βασισμένες στην αρχιτεκτονική του Arduino. Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία του Arduino και του υλικού ανοιχτού σχεδιασμού μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο από το WIRED μέσα από το οποίο έμαθα και εγώ για αυτό.

Read more ..
by IKE 31-Dec-2009 16:20


Πριν αρκετά χρόνια είχα αγοράσει ένα κιτ από την smart electronics, ήταν το κιτ νο1049, ένα ραντάρ υπερήχων, παρόμοιο σε λειτουργία με ένα ραντάρ συναγερμού αυτοκινήτου. Αφού το αγόρασα παρέμεινε ξεχασμένο στο κουτί του για περίπου 10 χρόνια έως ότου το ανακάλυψα πάλι πρόσφατα. Μετά τον κανιβαλισμό πολλών παλιών συσκευών το κιτ αυτό είναι μία καλή ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση στη συγκόλληση ηλεκτρονικών. Το κιτ περιέχει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, την πλακέτα (με αναγραφή επάνω για κάθε εξάρτημα) και ένα χαρτί με βασικές οδηγίες. Απλά χρειάζεται να συγκολληθούν τα εξαρτήματα και να ρυθμιστεί το τελικό σύστημα όπου χρειάζεται.

Read more ..
by IKE 28-Dec-2009 23:08


Μετά το θέμα με τα βασικά εργαλεία, εδώ θα δούμε κάποιες βασικές (πάντα!) οδηγίες για ηλεκτροσυγκολλήσεις. Πριν από αυτό όμως ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ είναι το "Electronics for dummies" των Gordon McComb και Earl Boysen. Ο τίτλος εξηγεί και το περιεχόμενό του. Πιο αναλυτικά περιέχει την βασική θεωρία, οδηγίες για την επιλογή και την αγορά των βασικών εργαλείων και εξοπλισμού, πίνακες για τα βασικά εξαρτήματα, οδηγίες βήμα-βήμα και ολοκληρωμένα project. Αν ξεκινάτε από το μηδέν είναι απαραίτητο βοήθημα και ακόμα και αν έχετε πείρα στο θέμα κάποια στιγμή θα σας φανεί χρήσιμο, δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβό άλλωστε.

Read more ..
by IKE 28-Dec-2009 00:24


Η δημοσίευση αυτή αφορά τα βασικά εργαλεία και εξοπλισμό για τις βασικές ηλεκτρονικές συγκολλήσεις (και αποκολλήσεις). Το πιο βασικό εργαλείο είναι το κολλητήρι. Είχα ήδη ένα –ελάχιστα χρησιμοποιημένο- των 26W αλλά αν και με πείρα και εξάσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, ένα μικρότερο των 11W είναι ότι καλύτερο μετά από έναν ακριβό σταθμό συγκόλλησης. Το συγκεκριμένο είναι JBC 14S 11W και το αγόρασα περίπου 40 ευρώ.

Read more ..
Επόμενη σελίδα


F1grip
 
vfhost

Visit DIY Drones





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net