we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
engineering news
 
όλα τα τελευταία νέα

Αυτοσχέδιοι (DIY) δορυφόροι
by IKE 04-Sep-2010 17:24


Αν πάντα θέλατε να εκτοξεύσετε σε τροχιά τον δικό σας αυτοσχέδιο δορυφόρο τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην δουλειά του Song Ho Jun. Είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και μηχανικός που ξεκίνησε την πρωτοβουλία 'Open Source Satellite Initiative', μία ομαδική και ανοιχτή προσπάθεια με σκοπό την κατασκευή πλήρως παραμετροποιήσιμων και προσιτών σε κόστος δορυφόρων. Η προσπάθεια αυτή είναι εξίσου καλλιτεχνικής και μηχανικής φύσεως, αντικατοπτρίζοντας τις δύο αυτές πτυχές της δουλειάς του Song Ho Jun.---



Ο πρωτότυπος δορυφόρος χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο αλουμινένιο σασί, μία μικρή συστοιχία ηλιακών κυψελών και μπαταρία ιόντων λιθίου. Ο πυρήνας του δορυφόρου (που ονομάζεται GOD από το global orbiting device) είναι ένας μικροεπεξεργαστής Arduino που έχει υποστεί κάποιες μικρής έκτασης μετατροπές. Στο εξωτερικό του υπάρχουν πολύ ισχυρά LED που αναβοσβήνουν σε κώδικα Μορς ώστε ο δορυφόρος να είναι ανιχνεύσιμος από τη Γη. Όντας ένα ανοιχτού κώδικα project η δυνατότητα για μετατροπές και αλλαγές είναι πρακτικά απεριόριστη. Για την ώρα είναι διαθέσιμος μόνο ένας πολύ γενικός οδηγός με χειρόγραφα σχέδια του ίδιου του Song Ho Jun όπως αυτά στην εικόνα επάνω. Ο ιδρυτής συμμετέχει και σε μία προσπάθεια με όνομα Novanano που έχει σαν σκοπό να μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης τέτοιων δορυφόρων αν και πολύ λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το θέμα αυτό.

Η αξία του προγράμματος αυτού έγκειται κυρίως στο ότι αναδεικνύει πως μία τέτοια ιδέα είναι εφικτή. Οι δορυφόροι έως και σήμερα είναι ιδιαίτερα ακριβά στρατιωτικά, κυβερνητικά ή εταιρικά προγράμματα και το OSSI είναι ένας τρόπος να γίνει η τεχνολογία αυτή προσιτή στον καθένα ή ίσως και ο οποιοσδήποτε να συνειδητοποιήσει πως μπορεί αν θέλει με τις πολλαπλές πηγές που του είναι διαθέσιμες να φτιάξει (και σύντομα να θέσει ίσως σε τροχιά) τον δικό του επιχειρησιακό μικρό δορυφόρο.



Ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των εμπορικών δορυφόρων των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και του κόστους περίπου ~500$ G.O.D. είναι το modular κιτ CubeSat της Pumpkin Inc. (επάνω εικόνα). Είναι σε ανώτερη τάξη μεγέθους όσον αφορά το κόστος και τις δυνατότητες αλλά ακόμα και έτσι είναι ιδιαίτερα προσιτό. Είναι διαθέσιμη μία μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων και modules με τα οποία ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει την βασική δομή του δορυφόρου που απαιτεί το φορτίο που θέλει να εκτοξεύσει και η αποστολή του. Πολλά πανεπιστήμια έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το CubeSat κιτ για τους πειραματικούς δορυφόρους που έχουν θέσει σε τροχιά.



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net