we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
engineering news
 
όλα τα τελευταία νέα

ADAPTIV - ενεργό υπέρυθρο καμουφλάζ της BAe Systems
by IKE 09-Sep-2011 22:45


Η BAe Systems, μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες μόλις παρουσίασε ένα νέο σύστημα αποτελούμενο από ανεξάρτητα τμήματα (modules) το οποίο μπορεί να κρύψει τελείως ή να μεταβάλει κατά βούληση το υπέρυθρο ίχνος ενός αντικειμένου. Όπως φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω, το ADAPTIV όπως ονομάζεται δρα σαν μανδύας και κάνει αόρατο κάθε αντικείμενο στο υπέρυθρο φάσμα σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.---Στα σημερινά στρατιωτικά οχήματα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι απόκρυψης του υπέρυθρου ίχνους. Ο πιο συχνός είναι η έξυπνη σχεδίαση κάθε θερμού τμήματος ώστε να αποφευχθούν τοπικά υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προδώσουν το όχημα. Για παράδειγμα τα ακροφύσια στους κινητήρες επιθετικών ελικοπτέρων έχουν μεγάλους θερμικούς διαχύτες όπου πυκνά διατεταγμένα λεπτά μεταλλικά φύλλα διασπείρουν την θερμότητα των καυσαερίων, σαν μεγάλες ψήκτρες. Άλλες μέθοδοι είναι η χρήση ειδικής μπογιάς και επιχρισμάτων, ή η χρήση διχτύων και ειδικών υφασμάτων με μικρή θερμική αγωγιμότητα. Παρόλα αυτά το νέο αυτό σύστημα περνά την IR απόκρυψη σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

[ytx="YqJEaY_fe54"]YqJEaY_fe54[/ytx]

Το ADAPTIV χρησιμοποιεί διάταξη από πολλές σχετικά ανεξάρτητες (modular) εξαγωνικές πλάκες. Κάθε πλάκα μπορεί ενεργά να μεταβάλλει την θερμοκρασία της χρησιμοποιώντας ειδικούς ημιαγωγούς. Οι τελευταίοι προέρχονται από το εμπόριο, δεν είναι κάποια εξωτική τεχνολογία και είναι εξαρτήματα που εκμεταλλεύονται το ηλεκτρικό ρεύμα για να μεταβάλλουν την θερμοκρασία τους. Με βάση το θερμοηλεκτρικό αυτό φαινόμενο μπορούν να μειώσουν την θερμοκρασία στην μια τους πλευρά όταν παράλληλα την αυξάνουν στην άλλη. Το ενεργό αυτό υπέρυθρο καμουφλάζ παίρνει ρεύμα από το όχημα και μεταβάλει ενεργά την θερμοκρασία κάθε πλάκας, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, σε σύγκριση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι πλάκες αυτές ελέγχονται με τρόπο παρόμοιο με αυτό των pixel μιας οθόνης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο επάνω όχι μόνο μπορούν να κάνουν το όχημα να ενσωματωθεί στο περιβάλλον του, αλλά μπορούν να το κάνουν να ‘φωτίζει’ στο υπέρυθρο φάσμα ή ακόμα και να προβάλλουν σχήματα, σήματα ή κίμενο.

Το σύστημα αυτό έχει πολλές και διάφορες εφαρμογές. Μπορεί να ενσωματωθεί σε θαλάσσια, επίγεια ή εναέρια μέσα και αν είναι αρκετά ελαφρύ για ένα μεσαίο ελικόπτερο τότε πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Στα θαλάσσια και επίγεια οχήματα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακόμα και στα αεροσκάφη υπάρχει τα τελευταία χρόνια η τάση για όλο και μεγαλύτερη εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ. Το νέο Boeing 787 χρησιμοποιεί ηλεκτρικά υποσυστήματα αντί για απομάστευση αέρα ενώ η νέα γενιά αεροσκαφών, επανδρωμένα ή μη θα χρειάζονται όλο και περισσότερη ηλεκτρική ισχύ για την λειτουργία των αισθητήρων του ραντάρ AESA ή για μη-κινητικής ενέργειας όπλα.

Φυσικά όλη αυτή η θερμότητα δεν εξαφανίζεται, απλώς κρύβεται. Όταν ένα τέτοιο στοιχείο μειώνει την θερμοκρασία στην εξωτερική του επιφάνεια τότε την ανεβάζει στο εσωτερικό του και φυσικά το ποσό θερμότητας που απάγεται έξω είναι σίγουρα μικρότερο από αυτό που αποδίδεται μέσα. Άρα υπάρχει ανάγκη για σωστή διαχείριση θερμοκρασίας. Με την παρουσίασή του το σαν ένα πλήρως αρθρωτό και ευέλικτο σύστημα μπορεί κανείς να υποθέσει πως το ADAPTIV είναι αερόψυκτο ή ίσως η θερμότητα που διαχειρίζεται δεν είναι ικανή για να δημιουργήσει πρόβλημα.

Stealth αεροσκάφη όπως το νέο F-35 ή το F-22 εκτός από θερμικούς διαχύτες χρησιμοποιούν το μεταφερόμενο στο εσωτερικό τους καύσιμο σαν θερμοδοχείο. ΣΤην πράξη είναι σαν ιπτάμενα μπουκάλια θερμός, ειδικά το F-35 απαιτεί μία ελάχιστη ποσότητα καυσίμου μόνο και μόνο για τις απαιτήσεις του σε απαγωγή θερμότητας. Η χρήση ενεργών, ηλεκτρονικά ελεγχόμενων διαχειριστών θερμότητας μπορεί να πρωτοξεκινά με αυτό το σχετικά χαμηλής θερμικής στάθμης σύστημα αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πολύ πιο θερμές περιοχές όπως τα ακροφύσια κινητήρων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.baesystems.com/../Adaptiv/..

(εικόνες και βίντεο: BAe Systems)more :

Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net