we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
engineering news
 
όλα τα τελευταία νέα

Williams Hybrid Power
by IKE 13-Feb-2010 21:35


Πρίν δύο χρόνια η Williams F1 αγόρασε μια μικρή εταιρία με όνομα Automotive Hybrid Power Ltd ώστε να την βοηθήσει να αναπτύξουν το σύστημα KERS για το πρωτάθλημα του 2009. Η εταιρία αυτή μετονομάστηκε σε Williams Hybrid Power και αν και το σύστημα αυτό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην F1 σήμερα παρουσιάζει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πιθανών χρήσεων. Το πρώτο παράδειγμα είναι η νέα Porsche GT3R Hybrid.---



Όταν ανακοινώθηκε το σύστημα KERS εξετάστηκαν πολλά πιθανά σχέδια και διατάξεις. Τα πιο δημοφιλή ήταν συστήματα με μπαταρίες ή με σφόνδυλο αν και μόνο τα πρώτα τελικά θα χρησιμοποιούνταν σε αγώνα. Η ενσωμάτωση ενός σφονδύλου ώστε να υποβοηθήσει μια μηχανή εσωτερικής καύσης είναι αρκετά πολύπλοκο πρόβλημα. Εκτός από την δύστροπη λύση του συμπλέκτη το πιο γνωστό σύστημα είναι το Torotrak CVT, όπου ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης παρεμβάλλεται μεταξύ σφονδύλου και συστήματος μετάδοσης. Το σύστημα αυτό αν λειτουργεί ικανοποιητικά έχει κάποια μειονεκτήματα. Το CVT εισάγει αρκετές απώλειες και η χωροταξία της διάταξης δεν είναι ευέλικτη.



Η WHP επένδυσε σε ένα νέο και ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο ενσωμάτωσης του σφονδύλου σε ένα υβριδικό σύστημα. Αντί για την χρήση του σφονδύλου σαν απλή συσκευή αποθήκευσης κινητικής ενέργειας με το να τον κατασκευάσει ώστε να έχει μαγνητικές ιδιότητες ουσιαστικά τον χρησιμοποιεί σαν ηλεκτροκινητήρα / γεννήτρια.

Όπως φαίνεται και στο σχήμα επάνω, ο πυρήνας του συστήματος είναι ο ρότορας από σύνθετα υλικά με ενσωματωμένα μεταλλικά σωματίδια. Αυτά εισάγονται με μορφή σκόνης στην ρητίνη ώστε τελικά να σχηματίσουν διάταξη Halbach . Έτσι δημιουργείται ένας πολύ ελαφρύς ρότορας (ένας αντίστοιχος μεταλλικός θα ήταν πολύ βαρύτερος) που μπορεί να συσσωρεύσει αδράνεια περιστρεφόμενος σε πολύ υψηλές στροφές. Το περίβλημά του είναι ανάλογα ελαφρύ και επειδή περιστρέφεται σε κενό αέρος οι αεροδυναμικές αντιστάσεις είναι ελάχιστες, ενώ δεν υπάρχει και ανάγκη για ψύξη. Οι μαγνητικές απώλειες είναι επίσης πολύ μικρές γιατί τα μεμονωμένα σωματίδια δεν δημιουργούν απώλειες από δινορεύματα. Η απόδοση του σφονδύλου σαν σύστημα πλησιάζει το 99% και η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει όπου εξυπηρετείται η καλύτερη κατανομή βάρους μιας και υ σύνδεσή του με το σύστημα μετάδοσης γίνεται μέσω απλής καλωδίωσης χωρίς ανάγκη ύπαρξης κάποιου μηχανισμού.

Το σύστημα της WHP μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς, από αγωνιστικά αυτοκίνητα έως ανεμογεννήτριες και λεωφορεία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η WHP εργάστηκε σε συνεργασία με τις British Nuclear Fuels και Urenco, εταιρίες που έχουν εμπειρία σε σχεδίαση φυγόκεντρων εμπλουτισμού ουρανίου.

Williams Hybrid Power website: http://www.williamshybridpower.com



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net