we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
engineering news
 
όλα τα τελευταία νέα

'14 κανόνες του Kelly' του Clarence "Kelly" Johnson
by IKE 02-Mar-2010 19:49


Ο Clarence "Kelly" Johnson θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια πριν 3 ημέρες αν ήταν ακόμα μαζί μας, το όνομά του είναι καλά γνωστό σε όλους όσους έχουν κάποιο ενδιαφέρον με την αεροπορία. Είναι ο ιδρυτής του θρυλικού τμήματος ‘Skunk Works” της Lockheed το οποίο υπό τον έλεγχό του σχεδίασε καινοτόμα και επαναστατικά αεροσκάφη όπως τα U-2, F104, SR-71 (φωτογραφία επάνω), F-117 κ.α. Εκτός από την αεροναυτική ήταν διάσημος και για το διαχειριστικό του έργο το οποίο συνοψίζεται στο μότο του: «να είσαι γρήγορος, αθόρυβος και στην ώρα σου» ("Be quick, be quiet, and be on time."). Διατύπωσε ένα σύνολο απλών κανόνων που διαμόρφωσαν το πλαίσιο λειτουργίας του τμήματός του και αν και εξειδικευμένο σε κάποια σημεία είναι χρήσιμο ακόμα και σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Οι κανόνες αυτοί πρωτοεμφανίστηκαν όταν το τμήμα ‘Skunk Works’ εργαζόταν στο XP-80 το 1943 και επισημοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50.---



Οι "14 κανόνες του Kelly" (μετάφραση δικιά μου, το πρωτότυπο εδώ):

1. Στον διαχειριστή του Skunk Works θα πρέπει να έχει διαβιβαστεί πρακτικά ο πλήρης έλεγχος του προγράμματος σε κάθε επίπεδο. Θα πρέπει να αναφέρεται στον τμηματάρχη του ή σε ανώτερο αυτού.

2. Ισχυρά αλλά μικρά γραφεία του έργου πρέπει να παρέχονται από τη στρατιωτική διεύθυνση και από τη βιομηχανία.

3. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σχέση με το έργο θα πρέπει να περιοριστεί με σχεδόν εξοντωτικό τρόπο. Χρειάζεται ένας μικρός αριθμός ικανών όμως ανθρώπων (10-25% του αριθμού στα αποκαλούμενα συμβατικά διαχειριζόμενα προγράμματα)

4. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ ευέλικτο σύστημα δημιουργίας και κυκλοφορίας σχεδίων για να γίνονται αλλαγές όπου χρειάζεται.

5. Θα πρέπει να ελαχιστοποιείται ο αριθμός των απαιτούμενων αναφορών αλλά όλα τα σημαντικά κομμάτια δουλειάς θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά.

6. Κάθε μήνα θα πρέπει να γίνεται οικονομική επισκόπηση του έργου που θα καλύπτει τα έξοδα που έχουν γίνει αλλά και τα προβλεπόμενα έξοδα έως την λήξη του προγράμματος. Δεν πρέπει να μένουν τα οικονομικά βιβλία ενάμιση μήνα πίσω και να φέρνουν προ εκπλήξεως τον πελάτη με ξαφνικές υπερβάσεις.

7. Ο ανάδοχος θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένος και να αναλαμβάνει περισσότερες από τις συνήθεις ευθύνες ώστε να επιτύχει καλύτερες προσφορές για υπεργολαβίες του προγράμματος. Οι εμπορικές διαδικασίες προφορών είναι συχνά καλύτερες από τις στρατιωτικές.

8. Το σύστημα επίβλεψης όπως είναι σε χρήση στη Skunk Works και έχει εγκριθεί από την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό (ΗΠΑ), πληροί τις υπάρχουσες στρατιωτικές απαιτήσεις και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά έργα. Η ευθύνη για βασικού επιπέδου επίβλεψη θα πρέπει να μεταφέρεται σε υπεργολάβους και πωλητές. Να μην επαναλαμβάνεται και γίνεται υπερβολική η επίβλεψη.

9. Ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να δοκιμάσει το προϊόν του σε πτήση. Θα μπορεί και πρέπει να το δοκιμάσει στα πρωταρχικά στάδια (του έργου). Αν όχι τότε γρήγορα θα χάσει την ανταγωνιστικότητά του στον σχεδιασμό ανάλογων έργων.

10. Οι προδιαγραφές του υλικού θα πρέπει να είναι συμφωνημένες αρκετά πριν την ανάθεση. Η πρακτική της Skunk Works είναι να παρέχει ξεκάθαρες προδιαγραφές που θα αναφέρουν ποιες σημαντικές στρατιωτικές απαιτήσεις δεν είναι γνωστό πως θα τηρηθούν και τους λόγους, η πρακτική αυτή συνίσταται ιδιαίτερα.

11. Το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτείται εγκαίρως ώστε ο ανάδοχος να μην χρειάζεται να καταφεύγει σε τράπεζες προκειμένου να υποστηρίξει κυβερνητικά προγράμματα.

12. Θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ στρατιωτικής διοίκησης προγράμματος και του αναδόχου με πολύ κοντινή συνεργασία σε καθημερινή βάση. Αυτό ελαχιστοποιεί τις παρεξηγήσεις και την αλληλογραφία.

13. Η πρόσβαση στο έργο και το προσωπικό του σε τρίτους θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά με τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας.

14. Επειδή μόνο λίγα άτομα θα χρησιμοποιηθούν σαν μηχανικοί και σε άλλους τομείς θα πρέπει να παρέχεται ένα σύστημα μισθολογικής επιβράβευσης ανεξάρτητα από τον αριθμό των εποπτευόμενων υπαλλήλων


Πηγή: http://www.lockheedmartin.com

Περισσότερα για τον Clarence "Kelly" Johnson: http://en.wikipedia.org/wiki/Clarence_Johnson , http://www.nap.edu/

(φωτογραφίες: Lockheed)



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net