we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
UAVs blog
 
blog για αυτοσχέδια (DIY) ρομποτικά αεροσκάφη (UAVs)

(πολύ) βασικές ηλεκτροσυγκολλήσεις - update
by IKE 13-Mar-2010 22:24


Πρίν λίγο καιρό στην δεύτερή δημοσίευσή μου εδώ ανέφερα την επιλογή για κολλητήρια συγκόλλησης που χρησιμοποιώ. Τότε είχα καταλήξει πως ένα μικρό ισχύος 11W με πολύ λεπτή μύτη είναι το ιδανικότερο για συγκόλληση μικρών και πολύ κοντά τοποθετημένων εξαρτημάτων. Ακούγεται λογικό και με πρακτική εξάσκηση σε πλακέτες από παλιά μηχανήματα δούλευε ικανοποιητικά, Όταν όμως έφτιαχνα το Mintyboost κιτ παρατήρησα πως το μικρό κολλητήρι των 11W αργεί πολύ να ζεστάνει το καλάι και το εξάρτημα με κίνδυνο να το κάψει ή να μην γίνει σωστά η κόλληση.---

Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα έχω κάποια εμπειρία οπότε μόλις άλλαξα το 11W με ένα πιο παλιό των 26W είδα πως η διαδικασία ήταν πολύ πιο γρήγορη και το κυριότερο οι κολλήσεις πολύ καλύτερης ποιότητας. Είχα διαβάσει σε αρκετές ιστοσελίδες πως δεν είναι απαραίτητη η χρήση πολύ μικρής μύτης για μικρά εξαρτήματα και τελικά έτσι είναι. Ένα μεγαλύτερο κολλητήρι ζεσταίνεται και ζεσταίνει πιο εύκολα, ενώ η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής έχει καλύτερη μεταφορά θερμότητας. Αν δεν έχετε ρυθμιζόμενο σταθμό συγκόλλησης ένα μέσο κολλητήρι ~25W φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση αν επενδύσει κανείς λίγο χρόνο για εξάσκηση. Χρησιμοποιώ ακόμα πολύ λεπτό σύρμα καλάι που βοηθάει στο να είναι ακριβής η κόλληση. Στην φωτογραφία επάνω από δεξιά το κολλητήρι των 11W και η λεπτότερη μύτη, δίπλα του το JCB των 26W και δεξιά ένα παρόμοιο (και ίσως λίγο καλύτερο) ERSA 920BD των 25W, το οποίο και τελικά χρησιμοποιώ.



Επίσης πολύ χρήσιμο είναι αυτό το σετ από μικρές πένσες και κοφτάκια. Το αγόρασα από ένα τοπικό κατάστημα περίπου 18 ευρώ και αν και το αυτοκόλλητο γράφει με μεγάλα γράμματα GERMANY είναι φτιαγμένα σε Κίνα ή Ταϊβάν. Είναι ικανοποιητικής ποιότητας πάντως. Στην δεξιά εικόνα είναι ένα πακέτο με εξαρτήματα που πήρα από το DIYdrones store. Τα παρήγγειλα με την φθηνότερη επιλογή αποστολής και έφτασαν μετά από 8 μόνο μέρες (από ΗΠΑ σε Ελλάδα). Ταυτόχρονα έκανα αγορές και από τα Adafruit και Sparkfun πάλι με τα φθηνότερα τέλη αποστολής και έφτασαν την ίδια μέρα με τα άλλα. Εκτός από πολύ ακριβές αγορές πιστεύω το ρίσκο του να χαθεί κάτι είναι μικρότερο και υπερισχύει της εξασφάλισης του ακριβότερου (και ασφαλισμένου) τέλους μεταφοράς. Όταν και αν τύχει να χαθεί κάποιο πακέτο θα έχει αποσβεσθεί ήδη από τα υπόλοιπα και τα φθηνότερα τέλη τους και σε ~10 μέρες μπορεί να αντικατασταθεί από νέα παραγγελία.

Στην επόμενη δημοσίευση ευελπιστώ σε πιο ενδιαφέρον θέμα από κολλητήρια και πενσάκια!

σχετικά λινκ: (πολύ) βασικές ηλεκτροσυγκολλήσεις - εργαλεία



more :


Visit DIY Drones





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net