we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
UAVs blog
 
blog για αυτοσχέδια (DIY) ρομποτικά αεροσκάφη (UAVs)

(πολύ) βασικές ηλεκτροσυγκολλήσεις - οδηγίες
by IKE 28-Dec-2009 23:08


Μετά το θέμα με τα βασικά εργαλεία, εδώ θα δούμε κάποιες βασικές (πάντα!) οδηγίες για ηλεκτροσυγκολλήσεις. Πριν από αυτό όμως ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ είναι το "Electronics for dummies" των Gordon McComb και Earl Boysen. Ο τίτλος εξηγεί και το περιεχόμενό του. Πιο αναλυτικά περιέχει την βασική θεωρία, οδηγίες για την επιλογή και την αγορά των βασικών εργαλείων και εξοπλισμού, πίνακες για τα βασικά εξαρτήματα, οδηγίες βήμα-βήμα και ολοκληρωμένα project. Αν ξεκινάτε από το μηδέν είναι απαραίτητο βοήθημα και ακόμα και αν έχετε πείρα στο θέμα κάποια στιγμή θα σας φανεί χρήσιμο, δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβό άλλωστε.---



Απαραίτητο είναι επίσης ένα καλό πολύμετρο. Χρησιμοποίησα το βιβλίο σαν οδηγό αγοράς και τελικά πήρα το πολύμετρο στη φωτογραφία το οποίο έχει πολλές λειτουργίες (αν και προς το παρόν έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστες από αυτές) και είναι αρκετά καλής ποιότητας. Το φυλλάδιο με τις οδηγίες έχει τα απολύτως βασικά μόνο και η μόνη μάρκα ή εταιρία που αναφέρεται είναι το όνομα του μοντέλόυ, DT992E. Προφανώς είναι κινέζικης προέλέυσης και μου κόστισε 65 ευρώ. Πιθανώς μπορείτε να βρείτε κάποιο καλύτερο ή φθηνότερο αλλά από την έρευνα που έκανα το βρήκα ικανοποιητικό για την τιμή και τη χρήση.

Ένα πολύμετρο έχει πολλές χρήσεις, η πιο απλή είναι η μέτρηση συνέχειας (αν δηλαδή περνά ρεύμα από κάποια ένωση) ή το αντίστροφο ο έλεγχος για βραχυκύκλωμα. Μπορείτε να μετρήσετε αντίσταση, χωρητικότητα κλπ.

Και τώρα το βασικό μέρος της δημοσίευσης, πώς να συγκολλάτε εξαρτήματα. Η θεωρία είναι πολύ απλή και αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι εξάσκηση. Μπορείτε να βρείτε διάφορα βίντεο στο Youtube, εγώ προσωπικά ακολούθησα τις οδηγίες του βιβλίου που ανέφερα πιο πάνω μιας και παλιά χρησιμοποιούσα εντελώς λάθος τρόπο με αμφίβολα αποτελέσματα.



Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρχικά πρέπει να έχετε σταθεροποιήσει την πλακέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βάση (3ο χέρι). Τοποθετείστε το εξάρτημα μέσα στην τρύπα της πλακέτας, εδώ πρόκειται για ένα απλό καλώδιο αλλά είτε έχουμε ένα πυκνωτή, είτε ένα ολοκληρωμένο τσιπ ή οτιδήποτε πάντα θα υπάρχει ένα προεξέχον μεταλλικό σύρμα ή μικρό έλασμα. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε αφήσει το κολλητήρι να ανεβάσει την μέγιστη θερμοκρασία του. Τοποθετούμε την μύτη από το κολλητήρι (σε μέγιστη θερμοκρασία) στη βάση του εξαρτήματος και προσεκτικά με το σύρμα συγκόλλησης ακουμπάμε ελαφρά την βάση από την άλλη πλευρά, εκεί δηλαδή που το σύρμα του εξαρτήματος βγαίνει από την τρύπα της πλακέτας. Το σύρμα συγκόλλησης θα λειώσει και θα σχηματίσει από μόνο του μία λεία και ομαλή επιφάνεια που θα κλείσει την τρύπα και θα ενώσει το εξάρτημα. Μόλις η κόλληση είναι ικανοποιητική απομακρύνουμε το σύρμα συγκόλλησης και το κολλητήρι και το αφήνουμε να κρυώσει. Η κόλληση είναι έτοιμη.

Για να αποκολλήσουμε ένα εξάρτημα ακολουθούμε την ανάστροφη διαδικασία. Ακουμπάμε την ζεστή μύτη από το κολλητήρι στην κόλληση για να τη λιώσουμε και πλησιάζουμε την άκρη της μικρής τρόμπας κοντά. Μόλις λιώσει η κόλληση πατάμε το κουμπί και η τρόμπα απορροφάει το λιωμένο μέταλλο αφήνοντας το εξάρτημα σχεδόν ελεύθερο. Με το κολλητήρι ζεσταίνουμε προσεκτικά τα υπολείμματα της κόλλησης και απελευθερώνουμε το εξάρτημα.



Φυσικά η περιγραφή είναι εύκολη αλλά στην πράξη χρειάζεται εξάσκηση και εξοικείωση. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές συσκευές (παλιά εξαρτήματα υπολογιστών, τηλέφωνα φαξ, κασετόφωνα κλπ) για εξάσκηση. Αφαιρέστε εξαρτήματα και ξανακολήστε τα. Στην αρχή δοκιμάστε μεγάλα και αραιά τοποθετημένα ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και σιγά σιγά θα μπορείτε να κολλήσετε πολύ μικρά και κοντά τοποθετημένα το ένα στο άλλο εξαρτήματα.

Εκτός από πεδίο δοκιμών από αυτές τις παλιές συσκευές μπορείτε να μαζέψετε χρήσιμα εξαρτήματα. Πρόσφατα αποσυναρμολόγησα ένα παλιό φαξ και αφαίρεσα χρήσιμα εξαρτήματα, 3 μοτέρ, διάφορα LED κλπ/

ΥΓ. να ευχαριστήσω τον φίλο μου Πέτρο για τη χρήσιμη βοήθειά του στο θέμα αυτό.



more :


Visit DIY Drones





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net