we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
UAVs blog
 
blog για αυτοσχέδια (DIY) ρομποτικά αεροσκάφη (UAVs)

Blimpduino - μέρος 1ο
by IKE 02-Apr-2010 00:15


Μετά από τόσα εισαγωγικά ποστ, ήρθε η ώρα για μια δημοσίευση για ένα UAV, το πρώτο μέρος της παρουσίασης του Blimpduino. Το κιτ αυτό είναι ένα ρομποτικό αερόπλοιο και αναπτύχθηκε από τους Chris Anderson και Jordi Munoz από το DIYdrones. Η σχεδίασή του είναι ανοιχτού κώδικα όσον αφορά το υλικό και το λογισμικό, μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, τα σχέδια την λίστα υλικών κ.α. στην ιστοσελίδα blimpduino.com ώστε αν θέλετε να σχεδιάσετε και να φτιάξετε το δικό σας μόνοι σας. Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε το κιτ με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα απευθείας από το κατάστημα του DIYdrones ή από το makershed store. Το Blimpduino χρησιμοποιεί έναν μικροϋπολογιστή βασισμένο στην αρχιτεκτονική του Arduino και μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά τηλεκατεύθυνση. Έχει δύο έλικες στηριγμένες σε κοινό άξονα ο οποίος μπορεί να στραφεί χάρις σε ένα μικρό servo, 4 περιμετρικά τοποθετημένους υπέρυθρους δέκτες που ανιχνεύουν το σήμα ενός ξεχωριστού υπέρυθρου φάρου και έναν αισθητήρα υπερήχων ο οποίος κοιτάει προς το έδαφος και χρησιμοποιείται για να μετράει την απόσταση από αυτό.

Έχει 3 λειτουργίες.. Στην πιο απλή απλά με την ενεργοποίησή του μετράει την απόσταση από το έδαφος με τον αισθητήρα υπερήχων και προσπαθεί να διατηρήσει την απόσταση αυτή. Σε αυτόνομη λειτουργία χρησιμοποιεί τους 3 δέκτες για να εντοπίσει τον υπέρυθρο φάρο και κινείται προς αυτόν. Όπως ακόμα προαναφέρθηκε μπορεί να συνδεθεί με τον δέκτη ενός συστήματος τηλεκατεύθυνσης και να ελέγχεται απευθείας από τον χρήστη.---



Στην φωτογραφία επάνω μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα του κιτ. Υπάρχει η βασική πλακέτα με κάποια ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρειάζονται συγκόλληση, μία απλή πλαστική πλάκα όπου επάνω της θα τοποθετηθούν όλα, το μικρό σέρβο και κάποια κομμάτια Lego για τον μηχανισμό, οι προπέλες και οι κινητήρες και τέλος η φούσκα από Mylar που όταν γεμίσει με Ήλιο σηκώνει όλο τον μηχανισμό.



Πιο κοντινή ματιά στα βασικά εξαρτήματα. Το μπλε καλώδιο είναι πάρα πολύ λεπτό (30 AWG) και το μήκς του είναι οριακό για την κατασκευή. Ο υπέρυθρος φάρος είναι της Pololu και όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα συνοδεύεται από 4 υπέρυθρους δέκτες. Αρχικά νόμιζα πως χρειάζονται 8 δέκτες (4 για το αερόπλοιο και 4 για τον φάρο), στην πραγματικότητα όμως ο φάρος εκπέμπει μόνο, οπότε μόνο οι 4 του αερόπλοιου είναι απαραίτητοι. Το βύσμα για την μπαταρία (το κόκκινο επάνω αριστερά) είναι ασύμβατο με τις περισσότερες μπαταρίες, στην πράξη χρειάζεται βύσμα JST και νομίζω πλέον αυτό παρέχεται στα κιτ που πωλούνται τώρα.



Αυτά είναι τα κομμάτια Lego (είναι όντως αυθεντικά Lego). Υπήρξε ένα προβληματάκι στο κιτ μου, όπως φαίνεται με το κόκκινο βελάκι, υπήρχαν 3 ίδια κομμάτια. Μόνο 2 από αυτά χρειάζονται αλλά απαιτείται ένα πιο απλό μικρό κυλινδράκι που συνδέει τα δύο κομμάτια του άξονα δίπλα στο γρανάζι. Χρειάστηκε να τροποποιήσω το 3ο περισσευούμενο ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν το κομμάτι που έλειπε.



Το βασικό κιτ χρειάζεται μερικά ακόμα πράγματα, μία μπαταρία, ένα βύσμα JST, αυτοκόλλητο Velcro, κολλητική ταινία διπλής όψεως και φυσικά Ήλιο. Έψαξα σε διάφορα καταστήματα μοντελισμού και αρχικά πήρα την μαύρη μπαταρία στην φωτογραφία που είναι 800mAh και 10C. Την αγόρασα από το http://www.modelone.gr/, μου κόστισε 25 ευρώ και ο φορτιστής άλλα 20. Ψάχνοντας για το JST βρήκα μία άλλη μπαταρία που ήταν πιο κοντά στις προτεινόμενες προδιαγραφές του DIYdrones. Είναι 600mAh και 20C, την αγόρασα από το http://www.batteries.gr/ για 14 ευρώ.

Το JST βύσμα ήταν αρκετά δυσεύρετο (θα έπρεπε μάλλον να το παραγγείλω από το internet). Τελικά βρήκα ένα (το τελευταίο!) σε ένα μικρό κατάστημα μοντελισμού στην Ιπποκράτους στην Αθήνα. Ίσως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει απευθείας αρσενικά-θηλυκά πινς για την σύνδεση της μπαταρίας αν και δεν το έχω δοκιμάσει.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος για το Blimpduino, μετά έχει σειρά η κατασκευή και στη συνέχεια οι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη πτήση.

ΥΓ. Η πρώτη εικόνα βασίστηκε στο –πολύ όμορφο- εξώφυλλο της συσκευασίας.



more :


Visit DIY Drones





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net