we've a new website! visit MechDesign.xyz
english
 
robotics news
 
όλα τα τελευταία νέα

Parrot AR.Drone
by IKE 08-Jan-2010 16:33


Αυτό το μικρό quadcopter με όνομα AR.Drone ίσως είναι η πιο καίρια εφαρμογή σε καταναλωτικά drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Με την εμφάνισή του στο internet και στην έκθεση CES στο Las Vegas πριν λίγες μέρες δημιούργησε μεγάλη αίσθηση και ακόμα και χωρίς να είναι γνωστή η τιμή του ή το πότε θα διατεθεί στο εμπόριο έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση. Στη δημοσίευση αυτή θα κάνουμε μία πολύ γενική περιγραφή και όσο αυτό είναι δυνατόν μία πρώιμη αξιολόγηση του προϊόντος και τις πιθανές επιπτώσεις του στην αγορά.---



Το AR.Drone ακολουθεί την συνήθη σχεδίαση των quadcopter (πολύ δημοφιλής τύπος UAV / RC). Έχει 4 έλικες που συνδέονται στην άτρακτο με σωλήνες από ίνες άνθρακα. Οι ηλεκτροκινητήρες θα είναι ανάλογα την έκδοση με ή χωρίς ψύκτρες και κινούν μέσω μειωτήρα την κάθε πλαστική έλικα. Υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή για αποφυγή τραυμαστιμού και καταναλώνουν συνολικά 15W από μία μπαταρία Li-pol των 1000mAh. Η άτρακτος είναι από πλαστικό και EPP και το συνολικό βάρος είναι 360γρ ή 400 με το πρόσθετο κάλυμμα των ελίκων (για χρήση σε εσωτερικούς χώρους.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά συνηθισμένα και όχι ιδιαίτερα ακριβά. Το πιο εξελιγμένο χαρακτηριστικό του AR.Drone είναι τα ηλεκτρονικά του. Το κυρίως σύστημα αποτελείται από ένα ισχυρό μικροεπεξεργαστή ARM9 RISC 32Bit στα 468MHz με 128mb DDR RAM που τρέχει μία ειδική διανομή Linux (!). Για σταθεροποίηση και πλοήγηση έχει ένα περίπλοκο σύστημα με αδρανειακό αισθητήρα (IMU) 6 βαθμών ελευθερίας (με επιταχυνσιόμετρο 3 αξόνων και δύο γυροσκόπια, ένα 2 αξόνων και ένα μονού άξονα), δύο υψομετρικούς αισθητήρες υπερήχων των 40kHz και μία βιντεοκάμερα CMOS στραμμένη προς τα κάτω.

Το τριπλό αυτό σύστημα χρησιμοποιεί το IMU για σταθεροποίηση και πτήση μέσω υπολογιστή στον τρισδιάστατο χώρο, τους αισθητήρες υπερήχων για ανίχνευση της κατακόρυφης θέσης και την βιντεοκάμερα για να ανιχνεύει την διαμήκη ταχύτητα. Η λειτουργία της κάμερας αυτής είναι ανάλογη αυτής των οπτικών ποντικιών υπολογιστή, διακρίνοντας τις διαφορές στις εικόνες αντιλαμβάνεται την διεύθυνση και φορά κίνησης.




Το σύστημα αυτό περιγράφει ένα ικανό quadcopter που μπορεί να εκτελεί σταθερή πτήση και κάποιες αυτοματοποιημένες λειτουργίες (αυτόματη προσγείωση και αιώρηση). Αυτό που όμως έκανε διάσημο το AR.Drone μέσα σε λίγες μέρες είναι ο τρόπος χειρισμού από τον χρήστη.


Η Parrot έκανε την έξυπνη κίνηση να χρησιμοποιήσει το iphone (ή ipod touch) αντί για μία δική της συσκευή για τον έλεγχο του AR.Drone. Το τελευταίο έχει σύστημα Wi-Fi και μέσω αυτού συνδέεται με το iphone. Με την ασύρματη αυτή σύνδεση ο χρήστης μπορεί να ελέγξει το drone μέσω της οθόνης αφής και μετακινώντας το iphone. Το AR.drone έχει ακόμα μια δεύτερη κάμερα στο εμπρός μέρος που μπορεί να μεταδώσει βίντεο ποιότητας VGA στα 15fps στο iphone του χρήστη. Αν η ασύρματη σύνδεση χαθεί τότε το AR.Drone αιωρείται και προσγειώνεται μόνο του με ασφάλεια.

Ο συνδυασμός όλων αυτών κάνουν το AR.Drone ένα ικανό τηλεκατευθυνόμενο με άμεση μετάδοση βίντεο (FPV). H Parrot μπορεί να έχει πρόσβαση στη μεγάλη βάση χρηστών του iphone (και να καρπωθεί και το πόσο δημοφιλές είναι αυτό επίσης) αλλά προχωράει ένα ακόμα βήμα.

Με τον ισχυρό του μικρουπολλογιστή, το AR.Drone όπως υπονοεί το όνομά του μπορεί να υπερθέτει γραφικά στο βίντεο που μεταδίδει και να επιτρέπει έτσι στον χρήστη να παίζει παιχνίδια προσαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) ακόμα και με άλλους χρήστες AR.Drone.

[ytx="2aDE5GcriHc"]2aDE5GcriHc[/ytx]

H AR είναι χρήσιμη κυρίως όταν τα επιπρόσθετα δεδομένα υπερτίθονται στην πραγματική εμπειρία του χρήστη (πχ στα HUD των αεροπλάνων ή αυτοκινήτων). Η συγκεκριμένη εφαρμογή ουσιαστικά είναι λίγο υπερβολική. Ο χρήστης παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι και το AR.Drone χρησιμοποιείται απλά για να αποδώσει ένα φόντο με ζωντανό βίντεο.

Προσωπικά πιστεύω πως η πραγματική αξία του AR.Drone δεν είναι ούτε ο έλεγχος με iphone ούτε οι συγκεκριμένες εφαρμογές παιχνιδιών AR, αλλά το γεγονός πως η parrot θα διαθέτει ελεύθερα το λογισμικό και την ανοιχτή αρχιτεκτονική του AR.Drone ώστε οι χρήστες να αναπτύξουν μία πληθώρα εφαρμογών.

Το AR.Drone συγκέντρωσε την προσοχή ενός κοινού πολύ μεγαλύτερου από όσους ασχολούνται με τηλεκατευθηνόμενα ή UAV. Αν η τιμή του είναι προσιτή (για το είδος της κατασκευής) θα αλλάξει εντελώς την αγορά αυτή.

περιγραφή του AR.Drone:

[ytx="_Ejh--_56ic"]_Ejh--_56ic[/ytx]

[COLOR="Magenta"]Update: Μπορείτε να ακούσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Henri Seydoux (CEO της Parrot) από το [/COLOR]DIYdrones.com podcast[COLOR="Magenta"] (direct links: [/COLOR]mp3[COLOR="Magenta"] , [/COLOR] aac[COLOR="Magenta"]) [/COLOR]



more :





Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του robotpig.net εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
Για αναδημοσίευση οποιοδήποτε τμήματος της ιστοσελίδας απαιτείται έγγραφη άδεια. © robotpig.net